procedura de legalizare diplome

 Procedura de legalizare diplome

In procedura de legalizare diplome, venim in ajutorul d-voastra cu edificari asupra modului in care diplomele eliberate de ANC (Asociatia Nationala a Calificarilor), pot fi legalizate si ulterior folosite in strainatate.

1. Intocmire apostile
Aceasta se face la sediul Prefecturii (din localitatea sediului furnizorului de formare profesionala), mergand cu o copie de buletin sau C.I. si diploma in original, ce urmeaza sa fie folosita in afara tarii;

2. Legalizare certificate
Legalizarea diplomelor si a suplimentelor descriptive (suplimentul descriptiv – o foaie aditionala diplomei, care atesta competentele dobandite pe parcursul cursului) se face prin intermediul unui birou de copiat acte (de preferat sunt cele care se ocupa si de legalizarea la Tribunal a diplomelor);

3. Traducere acte
Dupa legalizarea actelor, se realizeaza traducerea diplomei, suplimentului descriptiv, cat si a apostilei.

Mai jos, sunt precizate statele membre ale Conventiei de la Haga, unde certificatele eliberate de CNFPA, sunt valabile prin aplicarea apostilei.
Statele membre ale Conventiei de la Haga din 5 Octombrie 1961 privind simplificarea procedurii supralegalizarii actelor ce vor fi folosite in strainatate, sunt in numar de 64 si in toate acestea un document apostilat va fi recunoscut fara a fi necesare alte proceduri suplimentare.
Pentru statele membre Haga, incepand cu data de 1 Septembrie 2005, apostilarea / supralegalizarea documentelor se va face de catre birourile specializate ale Prefecturilor, respectiv Tribunalelor din judetul respectiv.
Apostila garanteaza recunoasterea oficiala prin lege. Cu alte cuvinte, orice document cu apostila Conventiei de la Haga este automat recunoscut pentru folosirea fara alte cerinte in oricare dintre celelalte tari semnatare.
Documentele romanesti legalizate cu Apostila Conventiei de la Haga sunt recunoscute in oricare din tarile din lista de mai jos.
Pentru statele care nu au aderat la Conventia de la Haga (Brazilia, Emiratele Arabe, Kuweit etc.) procedura de supralegalizare va fi facuta prin vizare de catre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, Ministerul Justitiei si acolo unde este posibil, si de catre Consulatul tarii respective din Bucuresti.
Va prezentam mai jos lista actualizata:

A: Albania, Africa de Sud, Andorra, Antigua si Barbuda, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan
B: Bahamas, Barbados, Belgia, Belize, Belarus, Bosnia – Hertegovina, Botswana, Brunei, Bulgaria
C: China (Hong Kong), China (Macao), Columbia, Cook Islands, Croatia, Cipru, Cehia
D: Dominica
E: Ecuador, Estonia, Elvetia, El Salvador
F: Fiji, Finlanda, Franta
G: Germania, Grecia, Grenada
H: Honduras
I: India, Irlanda, Israel, Italia
J: Japonia
K: Kazahstan
L: Lituania, Letonia, Lesoto, Liberia, Liechtenstein, Luxemburg
M: F.R.I.Macedonia, Malawi, Malta, Mauritius, Marea Britanie si Irlanda de Nord, Marshal Island, Mexic, Monaco, Muntenegru
N: Namibia, Norvegia, Niue, Noua Zeelanda
O: Olanda
P: Panama, Polonia, Portugalia
R: Romania, Rusia
S: Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, St. Kitts and Nevis, Samoa, San Marino, Serbia, Seychelles, Slovacia, Slovenia, Spania, Surinam, Swaziland, Statele Unite ale Americii, Suedia
T: Tonga, Triniadad si Tobago, Turcia
U: Ucraina, Ungaria
V: Venezuela